Καλώς Ήρθατε

Καλώς ήρθατε στην επίσημη σελίδα του 2ου Δημοτικού Σχολείο Καλαμπακίου. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα αλλά και για τις δράσεις του σχολείου μας.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021


 

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ‘’Keep your water clean’’ η Γ΄και η Στ’τάξη επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό νερόμυλο Κεφαλαρίου και το αντλιοστάσιο στις Πηγές. Σκοπός της επίσκεψης: η χρήση του νερού στις παραδοσιακές μορφές της αλλά και στο σύγχρονο υδρευτικό σύστημα.


«Κατεβαίνοντας από τα λεωφορεία, διασχίσαμε ατελείωτους κορμούς πανύψηλων πλατάνων με συντροφιά τον ανάλαφρο αέρα που σκορπούσε  τη δροσιά του και μας μεθούσε. Βρήκαμε τον παλιό νερόμυλο, ένα κτίριο που δεσπόζει σε ένα ξέφωτο λουσμένο από φως, με τον γάργαρο ήχο από το μικρό ποταμάκι που καθρεφτιζόταν στα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών. Την πρώτη όμορφη εντύπωση ήρθε να ενισχύσει και η φιλόξενη φιγούρα του ιδιοκτήτη κυρίου Κόντου, ο οποίος εξιστόρησε την ιστορία του νερόμυλου, πώς ο ίδιος συνεχίζει την παραδοσιακή παραγωγή αλευριού, εξηγώντας στα παιδιά, με απλή γλώσσα, τον τρόπο παραγωγής. Δεν παρέλειψε να συσχετίσει τα ήθη και τα έθιμα που ακολουθούσαν κάθε στάδιο του αλέσματος. Τα παιδιά μπήκαν στο νερόμυλο, οικοδόμημα χτισμένο με αστραφτερές πέτρες και ψηλό ταβάνι, επεξεργάστηκαν τα εργαλεία, παρατήρησαν τις τρεις μεγάλες μυλόπετρες κατασκευασμένες με περίσσια τέχνη και συμμετρία και είδαν τον τρόπο λειτουργίας του, εντυπωσιάστηκαν, δεν σταμάτησαν να κάνουν ερωτήσεις και να καταγράφουν ότι τους έκανε εντύπωση. Στη συνέχεια, αφήνοντας την παραμυθένια γοητεία του νερόμυλου, ήρθαμε στην νέα εποχή, στο σύγχρονο αντλιοστάσιο. Οικοδεσπότες σε αυτό το ταξίδι ο αντιδήμαρχος Δοξάτου κ.Καραμπατάκης και ο εργαζόμενος στο αντλιοστάσιο κύριος Κώστας. Με τα ζεστά πρόσωπά τους κέρδισαν τους μικρούς εξερευνητές μας. Τα παιδιά είχαν προετοιμάσει πολλές ερωτήσεις, έμαθαν για τη διαδρομή του νερού από την κορυφή των βουνών μέχρι την υπόγεια ένωση με τον ποταμό Αγγίτη και τον Στρυμόνα, έμαθαν για τον φυσικό καθαρισμό του νερού όπως και για τον χημικό, παρουσιάστηκε με απλό τρόπο η αντλία ως μέσο άντλησης νερού από τον υπόγειο ποταμό και η διοχέτευσή του στα άλλα μέρη του υδρευτικού δικτύου. Η ξενάγηση στο χώρο ήταν απολαυστική και μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι».

Κείμενο- Περιγραφή: Τάσος Τσίρμπας